Pokrzywa i jej właściwości

Pokrzywa nie jest tylko chwastem. Na wioseczkach od zarania dziejów traktowano ją z dużym szacunkiem ze względu na duże działanie zdrowotne oraz wartości odżywiające. Pokrzywa zawiera w składzie sporo niezbędnych mikroelementów.

Herbata z pokrzywy od mnóstwa lat zastosowana jest w medycynie ludowej. Obecnie kucharki dodają do pokarmu dla świń jej rozdrobione drobno listki. Medycyna tradycyjna poleca, żeby przy wiosennym przesileniu spożywać każdego dnia na dodanie siły soki ze świeżo zerwanych pokrzyw. Leczenie należy robić również w lecie, a w okresie zimowym należy jest wypijać herbatę zrobioną z pokrzywy suszonej. Taki napar – suszoną pokrzywę zalane wrzątkiem oraz zostawione na pod przykryciem – pomaga się uspokoić. Pokrzywa to niesłychana skarbnica aktywnych związków obowiązkowych do należytego funkcjonowania naszego
organizmu.

Działanie leczące herbaty z pokrzywy

Ta kłująca roślinka ma działanie moczopędne, przydatne w leczeniu kamieni na nerkach a także innych schorzeń układu moczowego. Usprawnia wrzucanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Pokrzywa jest również przydatna m.in. w leczeniu artretyzmu. Za razem ogranicza zatrzymywaniu wody w ciele.

Picie herbatki z pokrzywy lub dorzucanie świeżych listków młodej pokrzywy do zupek poprawia przemianę materii oraz stymuluje apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a również pozytywnie wpływają na pracę żołądka. Pokrzywę stosuje się w nieżytach jelit. Częste spożywanie pokrzywowej herbaty podobno może zastopować przyrost komórek nowotworowych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz